Varför lägger vi ner?


Innehåll:

Inledning | Kommunalt museum| Verksamhet | Förklaring varför | Ägandet | Pension avveckling | 2023 framtida underhåll| Historia - donation 2020 | Stugor & ställplats | Restaurang | Bakgrund | Utveckling

 

Inledning

Detta beslut att lägga ner  Fotevikens museum efter  20 års verksamhet känns mycket beklagligt men vi anser att  det inte finns någon möjlighet att på ett trovärdig sätt bedriva museal verksamhet utan kompetens eller kunskap.

Kommunalt museum

Museet
1993 - 2023 Fotevikens museum var ett arkeologiskt friluftsmuseum med inriktning på sen vikingatid/tidig medeltid.  Konceptet bygger på förmedlingen av perioden då brytningen skedde mellan assatron och Vitekrist. Men också den period när landet genom etableringen av Lund som kyrkligt centrum för hela Norden 1103 blev en accepterad del av den europeiska kulturvärlden. Vid Foteviken låg sedan urminnes tider den stora marknadsplatsen Halör där handelsmän från hela norra Europa varje sommar möttes och utbytte varor och idéer. Här stod också ett stort slag av betydelse för Danmarks historia året 1134.

För att framhäva allt detta skapades Fotevikens Museum. Museet består av en traditionell museiutställning men också av en unik uppbyggd mindre vikingastad i full skala. Här finner besökarna 27 hus uppförda och inredda på det sätt som historiska och arkeologiska källor berättar om. Denna unika verksamhet har byggs upp under de senast 25-30 åren.

De unika med Fotevikens vikingastad är sammansättning. Här har vi byggt upp en hel stad med hus miljöer inredning  etc baserat på historisk källmaterial och arkeologiska fynd och bevis. Teknikern vi använd är baserat på experimentell arkeologi och har givet många svar på svårtolkade teoretiska frågeställning. Byggt med sten ,lera sand, timmer ,vass och naturmaterial kräver dessa miljöer givetvis ett ständigt tillsyn och underhåll.

Museal Verksamhet

När man stadfäste Fotevikens Museum som kommunalt museum och ansvarig remissinstans för marinarkeologi i kommunen var det utifrån tre hörnstenar i organisationen: Vellinge kommun, föreningen SVEG  och Falsterbo museum.
Med dessa stiftarorganisationer och detta övergripande ansvarstagande växte verksamheten i den nya rollen som museum med inriktning på förmedling av kulturhistoria, baserad på vetenskaplig forskning och experimentell arkeologi.
Levandegörandet av historia genom kulturell improvisationsteater utvecklades också och snart blev Fotevikens Museum en betydande turistattraktion i Vellinge kommun. 
Vi hade uppnått statuskraven för att vara ett ”Arkeologisk friluftsmuseum” och i Sverige ingick vi nu bland friluftsmuseerna tillsammans med bland annat Kulturen i Lund och Skansen.

läs mer om bakgrund http://svegviking.se/org/foteviken/bakgrund

Samma ledande grupp sedan 80 talet
Genom denna grupps ledning under 30-40 år har en bred historisk och kulturhistorisk verksamhet kunnat pågå med verksamheter i marinarkeolgiska forsknings-  och vrakstudier, gediget byggande av  skepp och vikingatida fullskalemiljöer med tillhörande experimentell arkeologi.

I uppbyggandet av själva museet har ändamålsenliga moderna museilokaler sett dagens ljus vilket varit en förutsättning för bl.a. en verksamhet som tidigt klassades som viktig, nämligen att genom den lokala historien hanterat arbetslöshetsprojekt för kommunerna Vellinge och Malmö.

Vårt kulturhistoriska arv blev en viktig ingrediens för att skapa socialt intresse. Under senare år vidareutvecklades detta också till hantering av flyktingboende med tillhörande aktivitetsverksamhet inom Vellinge kommun.

Enligt grundplanerna skulle museet också skapa en av södra Sveriges större vikingatida turistaktiviteter och internationellt sätta Skåne och Vellinge kommun på kartan.

Det internationella arbetet kom bl.a. att bestå i bildande av föreningarna "DVA - Destination Viking Association" , EXARC  och IMTAL med experimentell arkeologi  levandegörande och turistmål. Dessa föreningar har i dag ett omfattande EU-program med många Eu projekt.

Ägare till namn & logotyp
Föreningen SVEG, som är juridisk ägare till namnet "Foteviken museum", "Fotevikens vikingamuseum" samt dess logotyper, avslutade emellertid 2023-01-01 genom att stänga ner all verksamhet som är kopplat till dessa namn och dess logotyp. Föreningen SVEG kommer i fortsättningen att vara den som förvaltar förvaltar historien och verksamhetsberättelserna. Se hemsidan www.svegviking.se

Föreningen SVEG, stiftare och  ägare till namn  "Foteviken Museum", "Fotevikens Vikingamuseum" samt logotyp enligt PRV Patent & Registeringsverket med registeringsnummer 621700  bekräfta härmed detta sitt ställningstagande.

 

Förklaring varför vi lägger ner

Här kommer en förklaring till besluten från SVEGs styrelse

Den museal verksamheten under namn Foteviken läggs ner
All verksamhet under namnen Fotevikens Museum och Fotevikens Vikingamuseum  med tillhörande logotyper läggs ner.

Beslutet grundar sig på att det inte längre finns någon vetenskaplig kompetens,  kunskap i historia, experimentell arkeologi och förmedling säkrad.

Namnen Fotevikens Museum och Fotevikens Vikingamuseum med tillhörande logotyper är upphovsrättsligt och ägs av  föreningen SVEG . 

läs mer om varför vi lägger ner http://svegviking.se/org/foteviken/donation

Historiskt Ägandet

Ägandet och glädjen av intäkterna

Värna om museet fortlevnad  & verksamhet
Även om  Björn M Buttler Jakobsen  bolag  ägt allt på lilla hammar 49:1  har han aldrig tagit ut hyror eller på annat sätt  drivet  verksamheten för museet  med tanke på egen vinning utan bara som ett sätt att skapa förutsättningar för Museet utvecklig och fortlevnad  och har  även historisk rädda verksamheten med att sätta  in egna medel . 

Sammanställning av FMCs revisor Mikael Ström
Museiverksamheten bedrevs tidigare av Stiftelsen Fotevikens Maritima Centrum (FMC) med dotterbolagen Foteviken AB och Historiska Skepp AB, samt ett antal föreningar, bl a Föreningen SVEG. Stiftelsen försattes i konkurs 2012-11-23.
Av förvaltarberättelsen framgår att stiftelsen vid konkursutbrottet saknade materiella tillgångar. De byggnader och inventarier som stiftelsen tidigare ägt överläts till Björn Jakobsen genom köpeavtal 2012-08-02.

Samtliga materiella tillgångar i verksamheten ägdes vid konkursen således dels av dotterbolagen, dels av Björn Jakobsen personligen.
Samtliga aktier i dotterbolagen var pantsatta till Björn Jakobsen som säkerhet för lån, och togs i anspråk av Björn Jakobsen efter konkursen.

Efter stiftelsens konkurs bildades 2013-01-16 Nordiska Organisationen för Kulturell förmedling ekonomisk förening (NOK). Av NOK:s första årsbokslut 2013-12-31 framgår att NOK helt saknade materiella tillgångar.

NOK har således inte förvärvat några tillgångar från FMC:s konkursbo. NOK har såvitt jag vet sedan bildandet endast drivit museiverksamheten med tillgångar som utan ersättning ställts till föreningens förfogande av Björn Jakobsen, personligen eller genom av honom ägda bolag eller, i mindre utsträckning av av föreningen SVEG m. fl.*

2022 Påståendet att NOK skulle äga byggnader eller Inventarier synes vara helt gripet ur luften.

läs mer om vem äger http://svegviking.se/org/foteviken/agande

Historia - donation 2020

VEM ÄGER FOTEVIKEN HISTORISKT

2012 tuffa tider
Åldern hade börjat ta ut sin rätt, bland de som varit drivande för denna unika kultursatsning.  Pension stod på agendan.
För Fotevikens museum och kringverksamheterna blir det också en allt  tuffare period, och det blir allt tommare i börsen.
Men verksamheten  har del i många Eu projekt och  ny sommarsäsong att se fram mot. Det gällde nu att skapa en  plattform för kommande generationer.

Historiskt  - Donation & Överlåtelse 2020

2022 hur gå man vidare
Björn M Buttler Jakobsen  planer på att donera  museum, den vetenskapliga verksamhet och samlingarna med bibliotek och forskning  samt  Museets entré och administrationslokaler  inkluderande  de museala husen med miljöerna  slogs om inte,

läs mer här http://svegviking.se/org/foteviken/historiskt

Pension & avveckling

 Pension, om & Avveckling  av verksamheterna påbörjades

läs mer här http://svegviking.se/org/foteviken/avveckling

 

  Bakgrund

 

Verksamheten har sina rötter i föreningen SVEG, ”Scandinavian Viking Explorer Group”. Denna startade sin verksamhet 1986 med utgångspunkt av de unika fynden av de fem vikingaskepp som påträffats i inloppet till Foteviken. Verksamheten baserades på undersökning och kartläggning av skeppsvrak runt i första hand Falsterbohalvön, Nordens största ”skeppskyrkogård”. Föreningen SVEG kom sedan att bli en av pelarna i uppbyggnaden av de historiska miljöerna.

läs mer om bakgrund http://svegviking.se/org/foteviken/bakgrund

2023 framtida underhåll

Underhåll - denna sammanställning gjorde i samband med planen på överlämnade till  ny generation 

För att Fotevikens Museum skulle kunna fortsätta sin verksamhet i framtiden är underhållet  av mycket stor vikt, inte minst för museet anseende. Det finns nämligen inget värre för en besökande av en historisk plats att mötas av miljöer som börja bli slitna och behov av underhåll.

Se här länk om uppbyggnad drift samt underhåll  https://idevision.se/organisation/sea

Stugor & Ställplats

Så blev det med stugor & ställplats

Foteviken AB & Fotevikens stugby
Foteviken AB som drev Stugorna som gav en bra avkastning, så även om Björn M Buttler Jakobsen ägde bolaget så gick alla de ekonomiska medel från uthyrningen till  organisationerna och den årliga museala driften.
När  den nya organisationen under krögarens ledning, inte vill ha  den nyrenoverade stugbyn  förlorande man  alla de intäkter det innebar. Varav  Björn M Buttler Jakobsen donerade dessa till föreningen SVEG

läs mer om stugor & ställplats http://svegviking.se/org/foteviken/stugor-stallplats

Arrangemang & Restaurangverksamhet

Restaurangen Historisk mat & Event AB & Höllviken Bygdegård
Restaurang för besökarna utökad givetvis såväl säsongen som intresset för platsen och för besökarna i området.

2023 dec  vem äger Valhall 
I Höllvikens bygdegård med cateringköket som Foteviken Ab ägde drev museet, bygdegården & kulturcenters samt  verksamheten för  skolan pedagogik, vikingagille, utställningar,  konferenser  mm.  

läs mer om restaurang , valhall, bygdegård & Smokey  http://svegviking.se/org/foteviken/restaurang

Utveckling

läs mer http://svegviking.se/org/foteviken/utveckling