Vikingatiden i Skåne

Vikingkonceptet kopplat till Skåne

1932  Falsterbobåten fynd
höstdag då kapten Eklund vandrar längs stranden i Falsterbo och upptäcker vrakrester som frilagts efter den svåra höststormen. Det visar sig att fyndet innehåller betydligt mer av skeppet än vad man vid en första anblick kunnat ana. Skeppsdelarna tas om hand och får ligga lagrade i tång i femton år innan det är dags för rekonstruktionen, som görs under Harald Åkerlunds ledning.

1947  Falsterbo museum  monterades resterna av skrovet av falstebobåten  på en stålställning och exponerades i museet. Båten är daterad med en C-14 datering till 1100-talet. Det hade nog varit idé att göra en dendrokronologisk datering för att få en säkrare tidsbestämning. (Anm: År 2002 kunde en årsringsdatering avslöja en ålder till andra halvdelen av 1200-talet).

1962  Vikingaskeppsfynden i roskildefjorden
Danmark var något av ett föregångsland inom det här fältet, särskilt när det gällde skeppsbyggnad. Denna sommar yppade sig ett utmärkt tillfälle för oss att få delta i ett 25-årigt jubileum i Roskilde. 1962 var året då de fem vikingaskeppen, som nu exponeras i Vikingaskeppshallen, grävdes fram ur Roskildefjorden vid Skuldelev ca 20 km norr om staden. Där hade de utgjort en del av en spärranläggning som hindrade fientliga skepp att passera genom "Pepperrännan" och nå Roskilde.

Fynden representerar fem olika typer av vikingaskepp och har haft en avgörande betydelse för den marinarkeologiska forskningen. Själva utgrävningen, under ledning av Ole Crumlien-Pedersen, hade varit en speciell form av marinarkeologi ovan ytan, där fyndområdet i fjorden kringbyggdes och tömdes på vatten och arbetet utfördes på en konstgjord ö.

1969  vikingskibshallen i Roskilde öppnar

1969 Vid muddringar till Landskrona i inseglingshamn 
en vackert skulpterad detalj från Swärdet med i muddermassorna. Den bevaras nu på Landskrona museum. 

1976 Ale nr1 Marinarkeologin i Öresund P I Lindqvist skiljer sig på två väsentliga punkter från marinarkeologon längs den svenska ostkusten. Som  bekant rymmer Östersjön en stor skatt  av maritimhistoriska lämningar, beroende på att detta är ett innanhav med -s. k. bräckt vatten med så låg salthalt av att den annars överallt förekommande skeppsmasken Teredo Navalis Någon gräns för var stannar och inte kan gå längre är ännu ganska diffus. Öresund är i detta avseende ett tröskelområde där dess sporadiska förekomst gör att vi har s. k. bräckt vatten med så låg salthalt fartygsvrak fullständigt uppätna sida vid sida med vrak 17 helt oskadade av denna borrmussla

1980?  flyg arkeologen Esse Eriksson med Gad Rausing och Ole Crumelin ser spärren från luften

handskriftarkivet lund

Svegs fortsättning av flygarkeologi 1991

1980 1 ALE Bengt Jakobsson Glimtar ur Landskrona medeltid

1980  2 Ale,   Lars Larsson stenåldersboplatser på Öresunds botten,    
Skrapning med båt och dykning  Pilhaken landskrona,  flintafynd

1980 Ale -3 Lars Ersgård  Falasterbohalvön - 
en undersökning av medeltida agrar bebyggelse i sydvästra Skåne

1980 Malmö museum  Utställningsproduktion  Visual Tape AB
vi hade länge jobbat med Malmö museers utställningar, gjort audiovisuella lösningar med ljud effekter, bilder och filmer. Det handlade om fåglar,

1980 tekniska museet
Blériot

På Tekniska museet jobbade vi med lösningar som diabildsprojektion  genom vinrutor på flygplan, video om hur man flygger Viggen, Gamla Bulltofta flyplats Radartorn med teknik där vi lade ut ljud i hörlurar och utrustning. När man skulle fira den 70 årsdagen  för den första flygningen mellan Köpenhamn och Malmö  med en Blériot. Blev vi involverade.  Man hade kontakt med en fransk Trafikflygare som också ägde en Blériot.  Men man hade tappa kontakten med honom. Den franska  Filmaren Harry som jobbade med mig fick uppdraget av Pinge Lindkvist som var chef för tekniksa museet och flygutställningarna.. Han ringde runt till det franska flygbolaget och fick till slut tips om var han befann sig i frankriket. Han ringde då upp pilotrummet där man trodde han var , missade honom med 5 minuter och sedan gick jakten vidare till nästa flygplats. Där hade vi tur och fick kontakt och svar att han skulle komma. Det blev en spännande tur över sundet med landning på Limhamnsfältet inför jublande folk.  Vi gjord också ljud film och bildspel film om Bulltofta tornet, Draken med mera.

1980  sjöfartsmuseet Malmö
Året var 1980.På sjöfartsavdelningen jobbade vi med ljus i fyren Färjan Malmö hus MM.  knappar som lyste på stora tavlor och visade sjöfart, måsskrik i lokalerna för att skapa atmosfär.

Det var här som jag jobbade till samman med Catta och hennes museikollegor. Så en dag fick vi höra om vikingaskeppsfynden och fick då i uppdrag av Tekniska museichefen Per Ragnasson att dokumentera den maritima utgrävningen.

Den marinareologiska undersökningen expedition var delad på en land expedition som undersökte landet runt vikingen samt ett team som var förlagda på flotten i inloppet till foteviken. Spärren som hade ett smalt inlopp ingick i dokumnetationen  liksom skeppsfyndet sedermera skulle få namnet foteviken 1.  De va på filmtiden med 16 mm film och Nagra bandspelare för upptagning av synk ljud. det var inte som idag att man bara filmade på i timmavis utan film var dyrt och därför fick man planera noga med få omtagningar. För att göra de fantastiska undervattensbilderna hade jag fått hyra in ett undervattenshus till kameran. En rulle på 6 minuter var vad det fans råd till. Själv dyker jag ju inte så det var att instruera Catta om att skapa mjukt glida över det nu exponerade vraket på endast 4 meters djup och på så sätt dokumentera det på film.  Resultatet blev lyckat kunde vi flera veckor senare konstatera när vi fått framkallat och filmen och fått den i retur från labbet i stockholm.

här är vi på återbesök 2024

Sven Rosborn  Catarina Ingelman sundberg jag 

1981  vikingaskepp en foteviken hittas
Sex stycken sänkta vikingaskepp mer eller mindre söndervitrade och dolda i bland spärrens stenar samt spetsade på pålar om stod upp i spärren i blev resultatet av dessa veckor marinarkeologiska  undersökningsdagar De ömtåliga skeppsdelarna bärgades och hamnade i sjöfartsmuseet kar för konservering ded PEG Polyeternolglykol

Där fick de ligga i 20 år trots  Pu kämpande om att få medel till att lyfta ut den ur badet och göra den kar för utställning. PU gick i pension utan att någon intresserade sig för detta unika fynd. När man så anställde  Jan Öjeberg ett antal år senare så kunde vi ta över delar av skeppet som i dag finns utställd på Fotevikens då man ville bli av med karen som innehöll spännande marinarkeologiskt material bland annat trä och hampa som vi med återkomman leverera från våra expediioner runt falsterbohalvön  och skåne.

Den 28 minuter långa filmen finns också där att skådad, men dessförinnan hade den visats på Sjöfartsmuseet i Malmö och på  svensk och Dansk 1981  vikingaskepp hittas i foteviken

1982  grävning  foteviksskeppen 

Utgrävning foteviken
Det var nu ett år efter fyndet sommaren 1981 som Sjöfartsmuseet i Malmö med nuvarande deckarförfattaren Catarina Ingelman Sundberg, Konservator PU Hörberg, marinarkeologen Per Söderhjelm samt dykare från lokala dykklubbar tillsammans med samt experten från Danmark med Ole i spetsen var alla på plats i Foteviken igen.

den 19 maj 1982 Vårt uppdrag var att dokumentera det unika fyndet på film.
Jag tog mig upp på tredje våningen till min stora hörnlägenhet överblickande sallerupsvägen. jag gick direkt  till skåpet där jag förvarade  gammal goda bra och ha grejor. Jag hittade vad jag sökte, min gamla orienterings kompass från scouterna

Visual Tape och Foteviken
Åter på Norra Grängesbergsgatan och Mitt filmbolags Visual Tape Abs lokaler med där vi disponerade 500 kvm på översta våningen.

Vi dvs Fotografen Henri le Pluare, filmaren och klipparen och i detta projekt skulle bli  reporter i detta läge Bosse Kindberg, och ljudteknikern  Björn Linders  samlar på oss utrustningen och beger oss till limhamns båtklubb där vi hyrt en liten båt med 8 hästars utombordare. Om vi hade flytvästar kommer jag inte ihåg.Väl ombord tar jag kommandot och styr oss ut ur hamnen. tycker själv att jag har en god sjövana      från alla somrarna i de norska fjordarna och vanan med båt i dessa. vatten.Vi följer kusten söderut.  en lätt dis råder så även om jag har kompass så vill jag inte förlora kontakten med land

Trots den i mina ögon goda sjövanan och gjort militärtjänsten i Marinen på fastland så hade jag kanske inte tänkt igenom situationen helt dvs bedöma avståendet från hamn till dagens mål. Men efter mer än två timmar i den lilla båten såg vi äntligen vårt mål. Flotten som låg där i inloppet till foteviken.När vi väl kom fram och la till konstaterade vi att det var full aktivitet ombord. pumpen till ejektorn gick för fullt och sportdykaren Store Lasse larson stod vid sållet stod  och höll kontroll över eventuella föremål. Konservator PU Hörberg från Malmö museum var i fullfärd med att hissa ombord en 6 meter bår med en av bordplankorna från fyndet. Konsistensen av denna var som en våt knäckebrödsmacka Upp ur vattnet steg den numera berömda författaren Catharina Ingelman sundström som var ansvarig marinarkeolog från den svenska sida.Ute i vattnet plaskade Per Söderhjelm.  I ett hörn hörde vi danska talas. Det var ingen mindre än  den danske marinarkeologens gurun Ole Crumelin Pedersen . Han som hade grävt ut de fem vikingaskeppen i Roskildefjorden, Byggt det fantastiska Vikingaskeppshallen och skapat den marinarkeologiska forskningssätet i Danmark.  De var Ole med sitt folk som redan året innan hade gjort fynden av spärr och vikingaskeppsrester i fotevikens inlopp 1981.Med skeppet lille Dan hade man gjort ett svep längs den skånska kusten och på sista dagen vill man dyka på spärren som delvis stängde av utloppet av ur foteviken.

Att man valt platsen var pga av  flyg arkeologens Esse Eriksson hade visat foto av den mörka randen som utgjorde bilden av spärren för Tetrapacks ägaren och tillika arkeologen Gad Rausing. Han hade sedan initierat en flygning över spärren med sig själv , Esse och Ole Crumelin
Det var därför helt naturligt att det danska dykhållet med Ole i spetsen därför började dykdag vid denna spärr. Efter en dykdags fulländlig och nästan avslutats kommer en av dykarna upp med ett knä, dvs biten som fäster spantet med betabalken. Ole kunde med säker min konstatera likheten med fynden i Roskildefjärden och därmed konstatera att de rörde sig om ett vikingaskepp. på samma vis som i skulder lev sänkt och utgjorde en del av spärren. Så om det låg ett så kanske det låg fler. Vi talar alltså om att kanske precis som i Roskildefjorden finna en spärr med sänkta vikingaskepp.  Hörde de till samma tidsperiod. Va det ett verk av Harald blåtand.

Vi hade ju ingen båt, och vi kunde inte följa de långa dagarna som det marinarkeologisk teamet hade. De utgick dessutom från Höllviken där de var inkvarterade på FBU gården och fick hjälp av marinens bevakningsbåtar  att ta sig ut till flotten. Genom vårt nätverk fick vi lånat en stor motorkrysare med en mycket stor och törstig bensin inombordare som vi manövrerade väl till havs Priset blev högt med bensinkostnad på 100tals kronor med den tidens priser.

1983 sökande efter viking 

Slaget vid foteviken och söka vikingarna i norden
Detta olösta mysterium – med var exakt slaget stod skulle bli en av de tankar som  låg i mitt bakhuvud hela tiden . Var kan detta slag stått på hammarsnäs och  vid foteviken?

Sedan var det Boken som Ole Crumeling gav mig   ”Vikingaskepp vid roskilderfjorden” med inskriptionen   ”lycka till med ditt projekt” ??

5 skepp boken 

 Birger Enoksson
En annan också mycket viktig komponent  som också var intresserad av detta var min Svåger Birger Enoksson. Adjunt och lärare ibland annat historia . Han som under hela sin långa karriär på samma skola daglingen cyklade eller sprang till skolan från Oxie till Svedala fram till sin pension.  Han blev också min källa till namn och årtal i våra diskussioner som blev allt djupare om vikinga och medeltiden. Birger hade en annan förmåga som givetvis passade som han och handske  i vårt 30 åriga samarbete. Han kunde skriva texter för film som var helt suveräna.

1984 - 1986Resor i vikingarnas spår - med husvagn
Som sagt vi började utforska landskapet kring foteviken, detta spred sig till Skåne Sverige och  Danmark.  Våra sommar resor med familjerna blev allt längre och intensivare, De hade en husvagn min syster och han Svåger Birger.  en svensktillverkad plastgjuten historia från tiden före högertrafiken. Jag var inte sämre untan jag handlade också husvagn modell äldre. Detta underlättade givetvis våra expeditioner.  Med dessa skulle vi ett antal år framöver göra resor in norden för att söka vikingrna. Vi besökte museer, monument, rekonstruktioner, runstenar. Ja vi formligen sög in all vi kunde om dessa vikingatida monument.

bilder  resor
Parallellt inköptes all litteratur jag bara kunde få fatt på om denna tidsperiod men givetvis främst om vikingaskepp. Under en av dessa resor på en campingplats i Danmark under inflyttande av ljuv fluidum konstaterade vi att vi var äkta viking Explorers. och så blev det. Men vi justerade oss något till Scandinavinen Viking Explorer group för att minska risken att bli förväxlade med en väl etablerad dryck Viking Explorer vodka med ett vikingaskepp på etiketten. . Genom vår förträfflighet kunde vi så lägga grundet till en organisation som än i dag existerar med mig som ordförande och Birger som ständig sekreterare.  Förenings Scandinavian Viking Explorer group ”SVEG” var bildad. Åren gick och vi blev allt klokare – framförallt jag .  Läste allt om skeppsbygg, klink och kravell, om vikingaskepp, holkar och koggar, om den femdelta båten.  Genom folkuniversitetet kunde vi så få medel till studie resor och cirkel genom sedermera bland annat Rektorn på Folkuniversitetet Ingmar Holm.

1984

1984  vikingaspelen i hög  KÄVLINGE KOMMUN
start ide 1984 blev av 1985

1986-12-05 Vikingaspelen i Hög tar sin början

1986 föreningen SVEG bildas
SVEG Scandinavian Viking Explorer Group  byggde upp under 1980-talet, och vars arbetet utvecklades till att bli ett kulturellt pilotprojekt och en spjutspets inom den
sydsvenska marinarkeologin. Ordförande i föreningen var Björn M Jakobsen.

1986  Dokumentärfilmer om Falsterbobåten, Roskildeskeppen  mm
Björn & birger
Året drar de plötslig loss. Förutom att vi börjat planer på att vi  skulle göra dokumentärfilmer i bästa David Attenburger stil med självaste Birger som David så var det många aktiviteter på gång.

1986 Hög I Hög hade under ledning av Arkeologen Andres Ödman på börjat experiment i arkeologi. Studenter medverkade i att bygga ett långhus där som sedan följdes av ett par grophus.
bilder bygget

1986 Björn & Birger dokumenterar   experimentell Arkeologi
 Givetvis var vi aktiva där och dokumenterade dessa byggen. Det man också  gjorde var att en annan grupp satt up ett teaterstycke med vikingakulisser vid ån ”Fjaller …”

Detta blev ett Scandvisionsuppdrag där vi med flerkameror gjorde en videoproduktion av hela föreställningen.

1986-12-10 vikingaspelen i hög

00816883 - Bilder i syd

  1987 25 års efter fynden av skeppen - vikingajubleum i Danmark Roskilde

Tjock dimma gav spöklika effekter när vikingaseglatsen påbörjades. Danmark var något av ett föregångsland inom det här fältet, särskilt när det gällde skeppsbyggnad. Denna sommar yppade sig ett utmärkt tillfälle för oss att få delta i ett 25-årigt jubileum i Roskilde. 1962 var året då de fem vikingaskeppen, som nu exponeras i Vikingaskeppshallen, grävdes fram ur Roskildefjorden vid Skuldelev ca 20 km norr om staden. Där hade de utgjort en del av en spärranläggning som hindrade fientliga skepp att passera genom "Pepperrännan" och nå Roskilde.
Fynden representerar fem olika typer av vikingaskepp och har haft en avgörande betydelse för den marinarkeologiska forskningen. Själva utgrävningen, under ledning av Ole Crumlien-Pedersen, hade varit en speciell form av marinarkeologi ovan ytan, där fyndområdet i fjorden kringbyggdes och tömdes på vatten och arbetet utfördes på en konstgjord ö.

1987 I samband med 25-årsjubileumet av utgrävningarna av de fem vikingaskeppen vid Skuldelev i Roskildefjorden, hade man så  samlat ett stort antal vikingaskeppsrepliker. dessa skulle segla genom Roskildefjorden till vikingamarknaden i Roskilde. Vi var där; filmade, seglade, rodde och levde vikingaliv.
Vi begav oss iväg med jeep, husvagn och filmutrustning till norra delen av Roskildefjorden. Där hade de flesta av Danmarks dåvarande vikingatida skeppsrepliker samlats för att sedan bege sig i gemensam eskader mot Roskilde, på samma sätt som kung Niels, enligt Roskildekrönikan, hade gjort år 1133. Det var året innan han skulle göra sitt misslyckade försök att besegra Erik Emune i slaget vid Foteviken.
De fanns ingen bro då så det blev färjan till Dragör. Ett stopp där inhandlades mat, öl och givetvis en flaska jubileum.   Vi beger oss till inloppet av Roskildfjorden , Lynäs där delar av ett vikingaskepp hade hittats. Här skulle man samla De danska vikingaskeppen för att segla mot Roskilde.
Runt om i Danmark hade skeppslag bildats och byggt skepp efter förlagor från vikingatida fynd. I sanning en imponerande syn och ett imponerande arbete. Två av skeppen, "Roar Ege" och "Skinnfaxe", har vrak nummer tre i Vikingaskeppshallen som förlaga. I eskadern ingick faktiskt också ett skepp från Sverige, Arnjot från Jämtland.
Här vid Roskildefjordens  sjökant på vad som Då va det en gröning som nyttjades som natur campingplats med en överfull bajamaj vid strandkanten och en brygga. I dag platsen för Byaasgaard Camping  - en av Danmarks äldsta campingplatser. Här mötte vi upp. Ett antal vikingaskepp låg redan på reden och vid bryggan. Mitt bland dessa låg de svenska lilla vikingaskeppet Arnljot. Med gravfyndet ”valsgärde 14” som förebild. Hon var helt nybyggt hade mast och segel samt åror.   Men kunde man segla?   Det vi däremot fick skåda var ett hurtigt roddarlag som sedermera skulle ro runt de seglande vikingaskeppen på väg mot Roskilde.  Vi hade så gott som stillike alla dagarna. Sjösäkra var alla i blå  flyttvästar med Domus reklam på ryggen.  På denna båt fanns också en märklig herre och akademiker med namn Jan Mellring som under åren kom att spela en av rollerna i skeppsbygge med mera på Foteviken.
Nere vid stranden bredde lägerplatsen ut sig och mot kvällningen samlades alla besättningarna för en gemensam genomgång inför morgondagens seglats. Det var en sådan där riktigt sagolik sommarkväll, solen höll på att gå ner och i vattenbrynet och ute på fjorden låg vikingaskeppen.
Skymningen råder och efter att insupet atmosfären med hundratals vikingaskepps entusiaster. Dvs Danskar som bygger och seglar  vikingaskepp men inte klär sig i vikingakläder  drar vi oss in i vår husvagn.  Snacket går och planer lägges. För sitt inre visualiserade Björn morgondagens soluppgång med vackra motljusbilder och en tidig uppstigning. De två övriga expeditionsdeltagarna var betydligt svalare inställda till att filma tidiga morgnar och sökte stöd i en hastigt påkommen teori: vikingarna anföll aldrig på morgonen.
Ja vill ha soluppgångsbilder av vikingaskeppen på fjorden så vi ställer klockan på 5.
Därefter häller vi upp varsin jubileum och säger skål och släcker ljuset.  Tid morgonstund men kamraterna har tunga ögonlock och själv får jag hasa ut all utrustning och ta mina soluppgångsbilder 

Kort och gott, i den tidiga morgontimmen vandrade en ensam filmare längs stranden och tog vackra motljusbilder. Kvällen hade lovat mer än vad morgondagen kunde hålla. Gråkallt och regnigt sommarväder med felaktiga vindar var vad som bjöds. Det var ett sådant där väder som tränger sig innanför skinnet. Det var med andra ord ganska frusna och huttrande efterföljare till vikingarna som färdades ner längs Roskildefjorden. Lite senare om en fortfarande morgon är vi alla klädda och klar. Det Blir Birger som skall med ut på Skinfaxe en 9/10 del rekonstruktion av Skulderled 3 skeppet. Men var blir vinden av – alla skepp sätter segel men samtidigt årorna i vattnet. De är med årorna man nu tar sig mot Roskilde.
Vi övriga
 följer händelsen från land och kör upp och ner för Roskildefjorden. 

 Själv minns Birger också allt starkare hungerskänslor ju närmare Roskilde vi kom. Han  hade å det grövsta försummat provianteringen.  . Skeppen gör upp håll halvägs vid Fredriksund där bjuds det på enkel mad till Birgers glädje och vi möter upp och får lite närbilder av båtar och folk.
För att inte spränga alla tidsramar fick bogsering tillgripas. Dragen med lina av museet fikekutter hänger så vikingaskeppen som ett pärlband och färdas nu utan segel och åror. Snålskjuts mao.  .

I Roskilde vi vikingeskipshallen 

Fram mot efter middagen drar vi filmare iväg  mot Roskilde och museet för att invänta ankomsten. Vi ser dock inget ting då dimman ligger tät över vattnet. Plötsligen blir det liv. Vårdkasen i Roskilde är tänd. Fienderna ankommer.  Dimman hade brett ut sig över Roskildefjorden och gav en dramatisk inramning åt angöringen. Det var som om de vikingatida skeppen trotsade seklen och kom fram ur själva tidens dimma. Med start i Lynäs har kasarna tänds en efter en och förberett Roskildeborna om att vikingaskeppen är i antågande.  Löpelden tog minde än en timme att nå Roskilde och seglingen historiskt hade tagit en dag. Så man hade god tid på att förbereda sig för motattack och försvar. I den färdiga filmen ”vikingaskepp i Roskildefjorden”  kommer jag alltid att minnas inledning i filmen när dessa spökskepp dyker upp ur dimman  och Birgers text Börjar med ”Ut ut tiden dimma kommer skeppen …….”
Så om aftonen blir det gille vid strandkanten, i skymningen ligger vikingaskeppen som mörka siluetter ute på fjorden, De bjuds på grillakött med tiltugg, en bajer  och så slår vi oss ner krig en av eldarna och bara njuter. På kvällarna satt vi runt lägerelden och riktigt njöt av en gemytlig och dejlig samvaro. Det var inspirerande att höra om de danska besättningarnas erfarenheter av vikingasegling och rodd. Det var så inspirerande att vi började smida planer för framtiden. Vi skulle också bygga vikingaskepp och ge oss ut på seglatser.
Nästa dag begåvades med perfekta vindar och även  Jag och Jackie fick gå fick ombord på Skinnfaxe en känsla av vad vikingaskeppen kan förmå när det gäller segling. Här fick jag nyttja dagen med kameran  Jag sökte och hittade alla möjliga och omöjliga perspektiv och kameravinklar, både innanför och utanför relingen. Det enda som jag avstod ifrån var en filmsekvens uppifrån masten.
Det var en fin vy att se Vikingaskeppshallen nere vid stranden med utsikt mot fjorden där alla skeppen låg. 
Ur vimlet dyker så PU Hörberg upp och slår sig ner. Han är där och demonstrerar smide, slår järn och gör eldstål. Ett sådan förärar han mig senare i samband med min 50 års dag som ännu ligger långt i framtiden. Vi pratar Höj vikingabyn, vi pratar Experimentell arkeologi och vi pratar vikingaskepp givetvis.  Jag säger givetvis att en kopia av foteviksskeppet borde vi göra så vi också kan segla vikingaskepp. 

De är då PU uttrycker att de e svårt – ja mycket svårt så de kan jag nog glömma att vi kan göra.  Ja 1997 så sjösatte vi Erik Emune en kopia av Foteviken 1 skeppet. 

1987 Vikingamarknaden i Roskilde 
Vi vandrade runt i marknadsvimlet dragandes på videokamera och tillhörande batterivagn. Hela tiden försökte vi se till att våra sladdar inte trasslade in sig i vare sig oss själva eller i marknadsbesökarna.  På gräsfälten vid stranden hade marknadstälten rests och här kunde vi möta hantverkare och både få se hur dessa arbetade och få köpa deras varor. I smedjan hördes blåsbälgens andning och smedens hammarslag då det klassiskt formade tändstålet tillverkades.  Det var Anders Ödman  & PU Hörberg från vikingabyn i Hög som här höl igång Många intresserade kunder testade kombinationen eldstål, flinta och fnöske. Nu fick jag också uppleva min först vikingamarknad.  , Se hur fantastisk duktiga dessa människor var, rekonstruerade tält, hantverk av alla de slag – allt byggt på vetenskap och experimentell arkeologi. Så givetvis var vi sålda redan då. Min första vikingaväska inköps tillika min tovad mössa. 
Efter några intensiva marknadsdagar vände vi jeep och husvagn hemåt. Bakom oss hade vi några väldigt intressanta dagar. Vi hade fått vara med om att se vilka möjligheter som öppnar sig för den som vill pröva på att levandegöra och experimentera med forntida tekniker och föra in historien i nuet. 

Efter åtskilliga timmar vid klippbord och skrivbord kunde vi presentera resultatet en 25 minuter långa filmen "Vikingaskepp i Roskildefjorden". som visade på såvälsvensk som dansk tv.

  1987 Bakåtblickar svegs bildande
Det är december månad 1987 och tillbakablickandets tid med funderingar och reflexioner över året som snart går mot sitt slut. Då var SVEG en nybildad förening med tre medlemmar: Jag, Birger och Jackie, med familjer. Vår verksamhet var inriktad på att utforska vikingatidens historia och levnadsvillkor. Det blev många utflykter till historiskt intressanta platser, museer, bibliotek, fornminnen och arkeologiska utgrävningar.

Bild hög alla
En av våra målsättningar var att göra dokumentärfilmer. Det här var en tid då intresset för experimentell arkeologi var i tillväxt. På olika håll började forntida miljöer byggas upp och gamla hantverksmetoder återupplivas. Utifrån det arkeologiska fyndmaterialet gjordes försök med rekonstruktioner av olika slag. Det var ett område som var väldigt intressant för oss att följa och tacksamt att dokumentera.

1987 april maj  Experimentell bygga två grophus  efter fynd i löddeköpinge medverkande Studenter från bland annat LUHM

1987-01-01  FRAMTIDEN HÖG

1987-03- 24   Arkeologisk expreminent by i hög

Mark nyttjande avtal mellan markägare Lars Andersson & Anders Ödman LUHM om experimentell arkeologisk verksamhet  i Hög.

1987 våren  kurs i  vikingatid

 1987 björn Jakobsen Scandvision  gör fjaller  vikingaspelen på Hög på video

 1987-04-4 sydsvenska artikel

1987-04-01 påbörjar samma grupp byggande av långhus efter förebild i Lund under AÖs ledning.

1987 Björn dokumentera  Anders Ödmans husbyggen i hög 

1988  sommaren kurs i båtbyggeri.

1988-05-26 stadgar intresseföreningen HÖG

1988-06-09  SOMMARPROGRAM HÖG INTRESSEFÖRENINGEN

1988 bor i långhuset 

 

  1988 järnframställning och övernattning långhuset

1988 PU föredrag om foteviken på Falsterbo museum 

1988 föreningen SVEG aggerarar i Högs  vikingaprojekt

1988 björn filmar sten Jonsson  som forntidsboende för  tv produktion i HÖG 

bilder SVV 

 

1988 -10-06 möte stiftelsen museion   iHÖG

Ekonomis redovisning av intäkter.
kursverksamheten med Anders Ödman skinnberedning.
vikingamästerskap  i stångstötning.
Intresseförening bildas.
Anställa föreståndare.

Ulf Alfredson & Leif Andersson avser ämna styrelsen för att bereda plats för Kävlinge kommuns representanter.

1988 08-17 Planer på Osteologiskt museum i Hög 

1989 vikingamarknad i HÖG

1989 Experimentell arkeologi  i Hög samtidigt med marknaden 

1989  vikingamarknad i kämpinge , hos Brost

1989? Phil och gänget i foteviken 

1989-xxx  SVEGs dykflotten döps och börjar användas

1989 Kommunfullmäktige beslutade att Kävlinge kommun  inträder i stiftelsen Museion. med 4 styrelse representanter och 2 suppleanter

1989-06-29 konstitueranden möte stiftelsen Museion

1989  starten för marinarkeologin verksamheten  & SVEG  - Vid en eftersits efter årsmötet i Falsterbonäsets Museiförening med representanter för Malmö Sjöfartsmuseum framkom att det stora problemet med marinarkeologiska undersökningar kring Falsterbohalvön var avsaknaden av en flotte. Denne behövdes som en bas vid framtida undersökningar. Vi lovade att undersöka möjligheterna av att få låna ett sådant flytetyg.
Alla försök att hitta en adekvat flotte för ändamålet misslyckades emellertid. Då återstod enbart att ta saken i egna händer och vid ett möte med alla de som intresserat sig för marinarkeologin runt Näset beslöt de tolv enhälligt att gemensamt bygga en flotte. Sponsorraggning påbörjades - järnbalkar, flytdunkar, trämaterial, färg m.m. samlades upp på bakgården vid ScandVisions TV-studio i Malmö hamn (Björn Jakobsens arbetsplats). Flottbygget påbörjades.

1989  föreningen SVEG  - Skeingeborg & helge å med anders ödman och dykarna 

Innan sommaren gått över i höst rullade en expedition norrut mot Helge å och Skegrieborg. Ännu en gång skulle vi få pröva vår nya båts förträfflighet. Forskaren Anders Ödman hade bjudit in oss och en grupp sportdykare, vilka hade varit med vid Foteviksundersökningarna. Det blev ett glatt och trevligt återseende och vi sökte efter både brofundamenten i ån och efter pålspärrningarna runt borgen.

   

 1989-06-01  Verksamhet 

1989 sommaren vikingamarknad första ???

 

1989-03-30 möte

1989-04-22 Styrelse intresseföreningen 

1989-10-16 möte stiftelsen Museion
Björn på möte och visar filmerna från hög vikingaby.

1989-06-12  upplåtande av mark för vikingaby och återskapande av tätortsnära natur

 

1989-06-15 inträda i stiftelsen Museion

1989  SVEGs ide - bygga marinarkeolgisk museum i foteviken 
 

1989-06-20  Museion skrivelse länsstyrelsen till Ark institutionen & historiska museet i Lund.
dold fast fornlämning på Hög 29:2 kävlingen kommun 
Carin Bunte Anders Wihlborg

Styrelsemöte 1989-07-19  Stiftelsen Museion i hög
pratad om verksamhet och säsongen 1989 med Eva Anderson som verksamhetsledare . Olle Anderson jobba i miljöerna.

1989-09-18 sammanträde Stiftelsen Museion
Ulla Sjösted framlade erbjudandet från Jane Sewall att i  framtiden Stiftelsen skulle bli huvudman i Vikingaspelen.
1 förslag inredning klar långbänkar och bord i långhusets(vilket)  av olle anderson,
2  börja bygga den nya gården
3 liten basutställning textil . Eva Andersson.
4 kontor till Eva andersson samt kurser, skola marknadsföring

1989-10-16  Sammanträde Stiftelsen Museion
Styrelsen samt bland övriga deltagare Björn M Jakobsen §4 där han berättade om SVEG projektet
Intendettjänten annonseras ej ut
Bernard Larsson lämna styrelsen
Carin Bunte informerade om att Riksdagens kulturutskoll besöker hög 9 nov

  1989-12-10  vikingaspelen  björn visar video för Museion

1990 Alutiden sveg

1990-01-30 möte stiftelsen Museion
info om planerna på  att flytta Vikingabyn

1990-02-15 möte stiftelsen Museion
nya platsen i Löddeköpinge
kan bli ett osteologisk museum där - ingen konflikt med hembygdsmuseet. Skall förbli öppet landskap -   Trädplantering begränsat. Inget skogslandskap får skapas. Ingen plantering på fornlämningarna.  Husen placeras noga för att inte störa fornlämningarna. Detaljplan måste upprättas. Leif Anderson informerad att han kommer att lämna styrelsen

1990-03-26  möte stiftelsen  Museion
Anders Ödman gick i genom förutsättningarna med länsantikvarien Carin  Bunte -fornlämningar och nya marken.
Ny org för framtida verksamhet med tex ny stiftelse.

1990-05-01  SVEG anordnar marinarkeologiskt möte  vid falsterbokanalen 

1990??? landskap för framtiden  i Löddeköpinge

1990-04-27 möte stiftelsen Museion
Eva Retzner/Eje Ahrén får uppdrag , göra planritning  på ny by. Leif Andersson avsäger sig styrelseuppdrag i stiftelsen Ingmar  Stärn barnledig ersätts av Rosie Gerlach i styrelsen. Roland Palmqvist informera bonde på  marken "Ådalabonden". Eva Anderson påpekade att alllmänhet bör informeras om att det blir privat mark  och det råder eldningsförbud. samt framfrö behovet av skyltning till kommunen.

1990-05-28 offer landskap
visande konceptet natur och kulturlandskap med vikingamiljöer långhus & grophus. 72000:-   modell dito 19000:-

1990-06-12  Projekt Naurområdet Vikingabyn i Lödde

Kulturnämnden övertar. som referensgrupp.

Riksantikvarieämbetet har gjort översikts inventering av marken  löddeköpingen 75:1

Prel plan framlagd för byggnadsnämnden

skiss entrébyggnad & Ostiologiskt  museum presenteras inkl anläggningskostnad & driftskostnad för 1991

TF museiintenden  Eva Andersson  & Kulturchef Ingemar Stärn

1990-06-07 möte stiftelsen Museion
möte om projektering och ekonom för flytten.   behov toaletter och tvättmöjligheter på plats. Lar Erik Larsson  uppdrag låna/hyra bod ( på nya platsen?)

1990 sommaren verksamhetsplan 
 behov enté med försäljning souvenirer. Byn byggs  våren 1990. Begränsad öppet, guidning förbokas, levande by i helgerna, arrangemangen måste markandsföras. - nå utanför kommungränserna måste finnas kunskapsbakgrund. temahelger,
 Vikingatida marknad
samarrangemang med kultur och fritid, på plats gamla marknadsplatsen i Löddeköpinge- (var var den)
1 juni hantverksdag
22 juni glimabrottning vikingamästerskap
19 aug musikdag med kväde och sagoläsning
Resa i Vikingatider med buss utmed lödde å 

1990-07-13 borgen om tryggande av pensionsutfästelse

1990-09-06 möte stiftelsen Museion
Solveig Andesson avsäger sig styrelseuppdrag i stiftelsen Anders Ödman avgår som ordförande men sitter kvar som arkeologisk expert

1990-10-02 möte styrelsen  stiftelsen Museion
 ordförandeskifte,  Eva Andersson  info till valberedning om ny ordförande. Ny stiftelse måst bildas omedelbart. Roland Palmqvist fick uppdraget.
Kävlinge kulturförvaltning vill ta över driftern av vikingaby. Bilda ny stiftelse.

1990-10-03  förslag till Roland kommunen  från BILL?

1990-10-23 möte stiftelsen Museion
inbjuden möte Ulla Andersson Trelleborg museum om samverkan skolgrupper. Eva Andersson sammankallande projektgruppen framöver

1990-11-25 stadgeförslag ny stiftelsen
 arkeologisk forskning - bedriva vetenskaplig forskning- garanterad trovärdighet. - främja vetenskaplig undervisning för skola.

1990-11-27 möte stiftelsen Museion
 Eva Andersson presentera ekonomisk kalkyl nya vikingabynStaffan Bolander informerade om planarbete ny vikingaby, Stiftelseurkund för nya stiftelsen diskuterades

 

1990-12-18 möte stiftelsen Museion
Intresseföreningarna Lödde (vilka) visa sitt intresse för vikingabyn. kommunstyrelse beslut att  kulturförvaltningen tar över ansvaret  för "Naturområdet vikingabyn i Lödde". Ny stiftelse bör bildas som i framtiden skall ta över ansvaret.

 1990 april 

inreda  nya långhuset långbord & bänkar olle Andersson
Liten basutställning txtil  Eva andersson
Framtagning mindre kontro  föslagvsi tillsammans med Teaterledningen  i kävlinge 
för arbete med markandsföring, skolmaterial samt kursmaterial för guider & turister.
textilutställningen 

1990 förslag nya kultur naturområde med vikingabyn

 

 1990 sommaren verksamhet Turism Löddeköpinge 

1990-08-21  turiststuga Löddeköpinge

1990-10-18 samverka  vikingabyn i hög & Trelleborgs museum pedagogik

1990-10-20  förslag Eva Retzner entrébyggnad mm  Löddeköpinge

1990-11-28 förslag stadgar  nya vikingabyn löddeköpingen

1990?  delar sa nej

1991 01-11  producenternas analys

 1991-01-15 möte stiftelsen Museion
Eva A presenterad budget nya vikignabyn.  . redogjord kontakterna med Producentrerna Ab marknadsföringsbyrå i Malmö-. Diskuterade avvecklingen i Hög. för närvande i stiftelsen M Diskuterade skolprojektet i med Trellerborg., Kävling kulturförvalting som med arr till Trelleborgs museum. BJUDER IN PRODUCENTERNA  P´Å MÖTE.

1991-02-08  Kävlinge kommun  Kulturnämnden övertar huvudmanskapet som representanter i Stiftelsen museum 

1991-04-16

1991-06-03 trelleborgs allehanda om samverkan  Höj & trellborgs museum 

1991-05-02 verksamhetberättelse Museiom
turistsäsong med stor vikingamarknad 1-2 juni 1990 samverkan museion, kutur/fritidsfrövaltningen kävlinge. inleder skolprojekt med trelleborg musem under hösten.
 Vad ?????

1991-06-13  avskrivning skuld vikingabyn Hög byter ägare
Leif Andersson  tar över ägandet av vikingabyn i Hög

1991-09-02  brev länsstyrelsen  till museiom

medel till verksamheten, länsstyrelsen 40000:-  kävlinge kommun 60000:-1 Malmöhus läns landsting 25000:- staten kulturråd 160000:-

1991-09-10  möte stiftelsen Museiom

förra mötesprotokoll saknas enligt mötet. beslut att varsla Eva Andersson , ingen motivering kvar då vikingabyn Hög upphör. EVA och Roland P informera om utvecklingen kring nya vikingaby lödde. Kommunen tillsätter projektgrupp som skall iordningställa marken, gör provgrävningar, skapa ny stiftelse och erbjuda medlemmar i gamla Museion stiftelsen att bli med i ny stiftelsen. Lars Andersson (markägaren) avsäger sig fordran på stiftelsen  Villkor är att vikingabyn övergår till hans ägo. Gamla långhuset renovera så Lars Anderson med egna medel.

1991-10-03  Kävlinge kommun avskrivning skuld samt utträde ur stiftelsen museion 1990-02-06

 

 

 

1992  utgrävning knösen med flotten Björn & PU med fler

 

1992-01-16  avsäger sig uppdraget Lödde vikingaanläggning

1992  studenter skrivning  om framtiden 

1993 bmj vellinge kulturpris och liontassen från lions

  

1995-06-01 vikingabyn i HÖG  så såg det ut då 

1992  inventering Näset & knösen gravningen 

 

 

 1993  SVEGs  mainarkologisk inventering  sverige

1993  erik emune  med fler vikingaskepp byggs i foteviken 

 

1995  starten Foteviken vikingamiljöer
Fann man marken och Vellinge kommun avsatte ett ca 70.000 kvadratmeter stort markområde vid Höllvikens nordöstra strand för museets verksamhet. Detta år  kom Björn M Jakobsen gammal  klasskamrat, Sven Rosborn med  som informations- och forskningschef på museet.
Andra viktiga nyckelpersoner var  Christer Westerdahl & Harry Alopeaus  

 1995 Historien om verksamheten
Föreningen SVEGs museum etablerades som kommunalt museum . Uppdraget var då att sätta fokus på Vellinge kommuns vikingatida och maritima historia längs kommunens långa kustlandskap och kustvatten.
Senare omdefinierades uppdraget till att gälla hela Skåne och ett vidare ämnesområde.

Föreningen SVEGS museum, Fotevikens Museum, blev med sin  vikingastad ett arkeologiskt
friluftsmuseum med experimentell arkeologi och levande historia som sin huvuduppgift.
Inom Europa går denna typ av museer under beteckningen "Archaeological Open Air Museum".

 

1996 PU visar hantverk foteviken för ALU

 

1996 ????xx lotta foteviken 

19xx Jane dör? 

1996  foteViking bygger vallen  och sedan hus

1996 Mosegård 

1998  foteviken 

1999 vikingabyn i Hög läggs ner

HÖG. – Jag är inte bitter. Men det är synd att husen inte används, säger Leif Andersson, företagare som startade Sveriges första vikingaby. Han äger industriområdet Företagshus i Hög. Det var han som 1985 kläckte idén med Vikingabyn.
Det blev Sveriges första forntidsby. Det började med en liten scen ute i Löddeå. Där spelade amatörteatern ”Vikingaspel” och i grönskan bakom växte långhus och smedja och gårdar fram. – Det är en skön plats att vara på. Det säger alla som kommer hit, säger Leif Andersson.  Idag är det enda som hörs barnskratt från Pegasus trädgård. Det är dockteatermästaren Staffan Björklund som har ett dagis på besök i sin ekologiska trädgård.

1998-1999 Lars Hansen  VikingaTider början 

1998 juli 11  ekologisk vecka Hög

1989 fick 50000:-   av kommunen - visa att man kunde går runt

1999 sep 15  mycket besökare i HÖG

  199xxxx?  lotta tar över hög

1999 dec 22 oviss framtid för HÖG

1999 dec 23   HÖG stänger

1999 aug 29  ekonomiproblem HÖG

2000 sep 9

2000 sep 9    får 125000:- om året   i tre år framöver tom 2002

2001  viking Foundation startade

2001 xxx varumärke

för att bygga en arkeologisk temapark med focus på Löddeköpinge på vikingatiden.

2001 framtidens kultur   450 000:-

2001 aug 8  finansiärer söks

2002  OFFETLIGJORDES STARTEN AV VIKINGATIDER

2002 feb 26 vikingabys planer

2002 mars 1 vikingliv stort

Mark & land

 

 

xxxxx bygger vikingaby 

2001 okt 20  tyst om VT fond pengar

2002 maj 23  lomma ja till vikingabyn

2002 juli 11 start vikingaTider

2002 sep 7  Landnamsdagarna Pia Kinhult  Region Skåne öppna  15 sponsorer

 

 

 

2002 nov 6  klartecken  från länsstyrelsen

2002 feb 23 vad händer

2002 påbörjad husbygget av  grophus samt korsvirkeshus

2003 sep 6 Landnamsdagarna biträdande finasminister  Gunnar Lind öppnar 15 sponsorer

2003 juli 8 ekologer gräver

2003 hösten  4 ha våtmaks  klar för fåglar

2003 hösten skolverksamheten startar

2003  sommaren grophus uppfördes

2003 juli  första etapen  av de vikingatida landskapet startade

2003 hösten dammarna fylls med vatten

2003  anders ödmans rekonstruktionsförslag på träkyrka " en stavkyrka - rekonstruktionsunderlag

2003 vikingskipshallen Roskilde

2004 aug 18  mångmiljoner pågång

2004 aug 25 ekonomskt lyft

2004 sep 11 Landnamsdagarna  13 sponsorer

 

 

 

 

 

 

2004 sep  vikinganläggningar i skåne

2004 hösten påbörjade med modell och ekonoms bidragsökning
till  långhuset Orm & ylvas gård. efter fynd från Håkanstorp utgrävt 1976-1978 nerskalat från 18 meter  till 12.5 m
2005-2006  timmerkonstruktionen påbörjades

2005 jan 13 timmergård

 

 

 

2005 april 13 valborg

2005 Valborg

 

 

 

 

2005 april 17  kor till VT

2005 sep 7 landnamadagarna

 

 

 

 

 

 

2005 tisdagsträffar

 

 

 

xxxxxx  julmarkand söndag 14 dec

2005 jun 6 Nationaldagen 70 bilar 15 klubbar
Lottas tal till folket -  Vikingatider - en turistanläggning - arkeologisk temapark 25 Ha vikingatida landskap 4000 kvm huvudbyggnad, 
med utställning, restaurang, hotell och verkstäder. bortre delen av fältet amerikanska bilar

2005 tisdagsträffar summering
785 motorcyklar, 524 veteranbilar, ett par privatflygplan 5000 besökare

xxxxxx  bygga stavkyrka

2005 hösten  500 skolbarn  besökt 

2005 våren  Region skåne bidrar med 500000:-

2005 sep 11 kulturborgen

2006 vikingatider nyhetsbrev
50000 besökare  12000 utställningsbilar 1700 MC 7 flygplan, 6000 personer per träff 

2006 plogspår PU gräver

2006 valborgs firandet

2006 sep8 Den 6te landnamadagarna blir fröja ting

 

 

NATT

 

 

 

 

2007 xxxxx  kävling satsar

2007 feb 1 USA pengar

 

2007 jan 26 turism

 

2007 feb  2 Hovslagaren  från dk på besök

2007 juni nyhetsbrev

2007 takstol ryggås. flätverk väggfacken samt dörrar & rökluckor byggdes pärlugn samt bakugn byggdes i huset.

2007   18 tisdagsträffar, 9 arkeologiska föreläsningar, sammanlagd besök siffra 45000
planer inför USA satsning, hjälp önskas från kommunen med bidrag.
MR Doug codyCarlson companies intresserad , dä vi har planer för hotell.
arbeta intensivt med Mats Rosén  tillträdande näringslivschef i Kävlingre kommun

2007 fröja thing

 

 

2007  fröja Thing med pontare

 

 

 

 

 

 

 

2007 loppis

2007  tisdagsträff

2007 sep 15   Geologidagenplaner
på gutefår och russ hästar

 

2008 landsbygdstöd möljigorde färdigställande av tak med vass.
Region Skåne Pia kinhult tillbaka i styret. Söka fler bidrag för djurbete  från jorbruksstödet.

2008   vinter , hinder för  att  bygga kiosken- motorträffar

2009 dec  långhuset färdig för användning pedagogisk verksamhet , experimentell arkeologi

2009 eldhärjades  långhuset orm & ylva strax före julhelgen värde för nyuppförande 906000:-

2009 sommaren  föreläsningar

2010 jul    klockgjutning

2011 april 14  föreningsstämma Viking foundation